CCTV Sistemlerini güçlendirmek için yapay zekanın kullanılması

Yapay zeka günlük hayatımız etkilemeye başladı. Bu yazımızda CCTV sistemlerinin bu gelişmelerden kazandıklarını gözlemleyeceğiz.

Öncelikle bir adım geriye giderek CCTV teknolojileri bu aşamaya nasıl geldiğine ilişkin kısa bir bilgilendirme yapalım.

IP Kameralar

IP kameralar  bilgisayar ağları ve internet üzerinden veri gönderip alabilen dijital kameralardır. Geleneksel CCTV kameraların(analog CCTV) aksine, uzaktan izlenebilir yüksek çözünürlüklü görüntü iletebilirler.

Kamera Analizi

Video kamera analizi,  geçici zamansal ve mekânsal olayları tespit etmek için videoyu otomatik olarak analiz etme özelliğidir. Genel olarak bir hareketin sabit bir arka plan sahnesine göre algılandığı durumlardır. Kamera analizi, yapay zekanın CCTV teknolojisinde nasıl çalıştığının temelini oluşturmaktadır.

Peki Nedir Bu Yapay Zeka Dediğimiz?

Yapay zeka, model davranışları göstermeyen insan, araç veya nesneleri tanımak için kameralardan gelen görüntüleri analiz eden bir yazılım programıdır. İnsanları ve araçları günün belirli saatlerinde ve belirli alanlarda kısıtlamak gibi  basit kurallara ek olarak, daha karmaşık kurallarla da çalışabilmektedir. Örneğin, sistemi kullananlar araçların yönünü izlemek isteyebilir. Bir tesisten çıkan yerine giren araçların izlenmesi, belirli bir alanda olağanın dışında bir davranış örneğinin sergilenmesi gibi.

Yapay Zeka Türleri

  1. Kural Tabanlı Zeka

Bu tür, güvenlik endüstrisinde en sık kullanılan yapay zeka türüdür. Kural tabanlı zekada, programcı sistem için kuralları belirler ve sistem sadece bu kurallara cevap vererek çalışır.

  1. Aktif Yapay Zeka

Bu türde ise, yapay zeka çevreye dayalı olarak insanların, araçların veya makineler için normal davranışın ne olduğunu ve kendi kalıplarını gözlemlemeyi öğrenir. Bir anormallik gözlemlediğinde ise uyarı gönderir. Örneğin, sistem sokakta araçların ilerlediği yol içerisinde araçların hareket etmesinin normal olduğunu bilecek ve kaldırıma doğru giden bir araba gözlemlediğinde ise bunun bir anormallik olduğunu anlayacak ve uyarısını yapacaktır.

Yakın gelecekte IP kameraların içerisinde gömülü olarak gelen ve birçok alanda kullanımı olacak yapay zeka uygulamalarına tanıklık ediyor olacağız.

Hüseyin Bozpınar

Leave a Comment